Baanbrekende Werkgever: samen bouwen aan een duurzame organisatie

Op 14 november ontvingen 71 vooruitstrevende organisaties het certificaat Baanbrekende Werkgever. Het voorbije jaar volgden ze een intensief leertraject over hoe ze hun medewerkers centraal kunnen plaatsen binnen hun beleid rond hybride werken en duurzame mobiliteit.

Felix Ferret
24 november 2022

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

2022 was opnieuw een boeiend jaar, zowel voor de deelnemers van Baanbrekende Werkgever, als voor de organiserende partners Jobat, De Lijn en Antwerp Management school, met heel wat leerrijke sparringsessies, workshops, best practices, bedrijfsbezoeken en events.

“Het certificaat mag dan de kroon op het werk zetten voor de deelnemers, het traject Baanbrekende Werkgever draait om veel meer dan dat”, benadrukt Mark Maldeghem, algemeen directeur bij Jobat. “We dompelen de deelnemers onder in de thema’s die bijdragen tot het uitbouwen van een duurzame, mensgerichte organisatie.” Minder onderweg, mensgericht hybride werken, en slimmer en groener onderweg zijn daarvan de bouwstenen.

Intense leermomenten

In die zin kan je Baanbrekende Werkgever een actieve beweging noemen. “De deelnemers delen het besef van de complexe werkomgeving van vandaag, die meer dan ooit flexibiliteit en maatwerk vraagt. Iedereen heeft goesting om die transformatie in te zetten en is nieuwsgierig naar de kennis, ervaringen en best practices van anderen”, vertelt Ruben Van Goethem, oprichter en gangmaker bij Baanbrekende Werkgever. Die openheid en nieuwsgierigheid zijn essentiële kenmerken die een baanbrekende werkgever onderscheiden van de rest.

Kansen grijpen

De deelnemers zijn niet alleen enthousiast over het delen van kennis en ervaringen, en het bekomen van nieuwe inzichten, Baanbrekende Werkgever betekent veel meer dan dat alleen. “Door zich in te schrijven, claimt hr het mandaat om een jaar lang te focussen op een strategische hr-uitdaging en daar een van aanpak rond uit te werken”, aldus Ruben Van Goethem. “Heel wat hr-afdelingen komen er niet toe om die strategische thema’s aan te pakken.” In die zin zorgt Baanbrekende Werkgever voor het nodige duwtje in de rug.

Hr in de cockpit

Het zijn vooral hr-medewerkers die het traject van Baanbrekende Werkgever trekken bij hun organisatie. Het certificatietraject nodigt hr uit om vanuit verschillende perspectieven naar de uitdagingen van mobiliteit en hybride werken te kijken. “Hr zit dan wel in de cockpit, ze moeten vandaag intens samenwerken met de mobility manager, de facility manager, de preventieadviseur en andere stakeholders”, zegt Mark Maldeghem. "Die multidisciplinaire benadering zit ingebakken in ons traject. De organisaties engageren zich ertoe hier mensen voor vrij te maken.”

Organisch groeien

Die aanpak valt in de smaak, zo bewijst de groei van het project en de vele organisaties die zich het jaar nadien opnieuw inschrijven. “Het toont aan dat we werken rond thema’s die heel wat organisaties vandaag bezighouden”, zegt Mark Maldeghem. “We willen ons netwerk daarom verder uitbreiden, met nieuwe inhoudelijke partners en deelnemers. Maar kwaliteit komt voor ons boven kwantiteit. De kracht van Baanbrekende Werkgever zit in de intense contacten.”