Terugblik live webinar hybride werken: “Afspraken en flexibiliteit gaan samen”

Team afspraken als sleutel tot succesvol hybride werken, dat was het thema van het derde live webinar van Baanbrekende Werkgever. Doen we dat wel optimaal? Welke afspraken zijn er nodig? En welke randvoorwaarden maken hybride werken écht succesvol? Vier experten gingen daarover in gesprek met elkaar en met moderator Indra Dewitte.

Matthias Van Milders
14 juni 2022

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

(lees verder onder de video)

Hebben we nood aan een strak kader voor hybride werken?

Frank Vander Sijpe (Director HR Trends & Insights bij Securex): “Neem je tijd om uit te zoeken wat in jouw organisatie werkt. Zijn de teams matuur, competent en geëngageerd? Zijn leidinggevenden bereid de controle voor een stuk los te laten? Bundel dan je afspraken in team agreements die kunnen wijzigen in functie van ervaringen.” Mietje De Volder (Supply Chain Lead Covid Vaccin bij Pfizer): “We bevinden ons in zo’n dynamische context. Als je afspraken rond hybride werken vastlegt in een cao, dan betonneer je die voor jaren. We hebben net nood aan flexibiliteit. Werknemers willen weten waar ze aan toe zijn, maar dat bespreken ze best binnen hun team.” Machiel den Dekker (Algemeen Directeur van AFAS België): “Als kleiner bedrijf kiezen wij er bewust voor niets vast te leggen, en dat werkt. Regels verhinderen vaak dat mensen gaan nadenken. We hebben er maar eentje: je werkt met gezond verstand en in het belang van het bedrijf.”

Kunnen individuele afspraken rond hybride werken?

Machiel den Dekker: “Wat voor de ene werkt, doet dat niet voor de andere. Cultuur is daarin een heel belangrijke factor. En het feit dat leidinggevenden hierover de dialoog aangaan. Lukt dat, dan is dat voor een leidinggevende de ultieme bekroning. Dan gaan vrijheid en verantwoordelijkheid samen.”
An De Bel (Talent Manager bij De Lijn): “Komen individuele noden met elkaar in conflict? Dan is de leidinggevende de spilfiguur. Wij leiden gesprekscoaches op om die daarbij te ondersteunen. Cultuurcoaches komen erbij als het niet meer botert in team. En teamwerkingscoaches helpen het teamoverleg te faciliteren.”
“Vroeger moest de leider alles weten en kunnen, nu kan leiding ook verschuiven naar een projectlid met meer expertise. We willen vooral leiders die autonomie ondersteunen.”

Hebben we nood aan een vaste dag op kantoor om verbondenheid te bevorderen?

Mietje De Volder: “Elk team heeft daarin zijn eigenheid. Verbondenheid krijg je ook op andere manieren, zoals door informele contacten. Het blijft wel belangrijk dat je binnen een team elkaar uitdaagt: hoe blijven we verbonden als we die vaste dag niet meer hebben?”
Machiel den Dekker: “Ik geloof niet dat je een team kan bouwen via Teams. Of een vaste dag goed is, hangt af van het team. Maar we verwachten wel dat onze mensen als team en individueel regelmatig op kantoor zijn. Onze consultants zien we sinds corona zelfs meer op kantoor. Ze gaan nu bewuster wel of niet naar een klant.”
An De Bel: “Op de werkplek ontstaan heel boeiende debatten. Het is dus belangrijk dat je daarover teamafspraken maakt. Maar ook binnen een team kan je differentiëren. Het kan best dat enkele collega’s er veel aan hebben om vaker fysiek samen te komen dan volgens de afspraken.”

Wat betekent autonomie voor medewerkers die niet thuis kunnen werken?

Mietje De Volder: “Door een medewerker meerdere rollen te geven, kan die voor bepaalde taken mogelijk wel thuis werken. Wij hebben collega’s die voor productie uiteraard naar de site komen, maar ook thuis aan protocollen schrijven. Aan de basis van zo’n werkverdeling liggen autonome teams.” An De Bel: “Vraag aan een doorsnee chauffeur wat autonomie is, en die antwoordt: ‘Rijden met mijn bus of tram.’ Ze worden gedreven door zelfstandigheid, voelen zich verantwoordelijk voor hun voertuig. Hybride werken kunnen ze niet, maar het is de opdracht die hen autonomie geeft.”
Frank Vander Sijpe: “Naast plaats- is er ook tijdsonafhankelijk werken. Geef autonomie waar het past in de job. Productie kan je niet thuis doen, maar mogelijk kan er wel inspraak zijn in het uurrooster en de werkorganisatie. En als de omgeving echt niet meer bij je past, kan je iets anders zoeken. Er zijn heel veel vacatures, ook voor laaggeschoolden. En toch veranderen mensen in ons land heel weinig van job.”