Werkplek van de volgende generatie

Dat Pfizer grenzen kan verleggen als bedrijf, weten we sinds de coronacrisis. Maar ook voor de eigen collega’s gaat het bedrijf een stapje verder. Via zijn ‘Next Generation Workplace’, een project voor en door medewerkers, wil Pfizer uitgroeien tot de meest aantrekkelijke, diverse en inclusieve organisatie.

ries Van Damme/Bureau44
Minder onderweg • 02 november 2022

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

pfizer

Bij Pfizer zit een cross-functioneel team van medewerkers uit verschillende afdelingen aan het stuur om de ambitie van de Next Generation Workplace waar te maken. Tot dat team behoren ook Louise en Fadil: elk met al heel wat jaren ervaringen op de teller bij verschillende afdelingen van Pfizer, en allebei boordevol enthousiasme. “Samen proberen we de visie rond de Next Generation Workplace te vertalen naar alle afdelingen van het bedrijf. We doen dat vooral door naar iedereen te luisteren”, vertelt Louise.

Dynamisch evenwicht

Bij een Next Generation Workplace draait alles rond een samenspel. “We willen het juiste evenwicht vinden tussen het individu, het team en de organisatie”, legt Louise uit. “Maar Pfizer en de teams zijn constant in verandering”, vult Fadil aan, “dus dat evenwicht is iets dynamisch.”

Pfizer gelooft daarom sterk in de kracht van het individu én van de teams. “Een aanpak van one size fits all heeft geen zin”, klinkt het. Pfizer geeft elk team de verantwoordelijkheid en autonomie om te beslissen wat werkt en wat niet, bijvoorbeeld hoe het telewerk organiseert.

Connectie

De zelfsturende teams bestaan bij Pfizer al langer dan vandaag, waardoor het principe goed ingeburgerd is en haar nut al duidelijk bewezen heeft. “We werken activity-based en hebben alle vrijheid om met het team en de leidinggevende ons werk te organiseren”, zegt Fadil. Hij merkt de voordelen dagelijks. “Het heeft een positieve impact op mijn prestaties en werk-privébalans.”

Toch blijft de band met het team essentieel. “In ons team zijn we overeengekomen om tweewekelijks samen naar de site te komen. Een belangrijk moment, vinden we”, aldus Louise. Hiervoor voorziet Pfizer binnenkort ook teamstudio’s: ruimtes die zijn ontworpen om er als team te connecteren en samen te werken, maar die ook plaats bieden voor individueel focuswerk. “Het worden ontmoetingsplaatsen, om zowel professioneel als informeel samen te komen. Dat kan tijdens een vergadering of brainstormsessie zijn, maar evengoed voor een spelletje tafelvoetbal.”

Deconnectie

Een mensgerichte werkplek laat ook toe dat werknemers tijd nemen voor zichzelf wanneer ze daar nood aan hebben. Met stille ruimtes biedt Pfizer daar op een innovatieve manier een antwoord op. De stille ruimtes geven de collega’s de mogelijkheid om op hun eigen manier even tot rust te komen, via yoha, lezen, meditatie of gebed. “We vangen positieve signalen op”, zegt Fadil. “Voor heel wat mensen is het een verademing. Ze komen er even tot rust, weg van alle prikkels.”