28 oktober 2022: In 7 stappen naar een baanbrekend mobiliteitsbeleid

In 7 stappen naar een baanbrekend mobiliteitsbeleid

Waarom moeten organisaties inzetten op een flexibel en duurzaam mobiliteitsplan?

Deel dit event
LinkedIn Facebook Twitter
Sprekers

Sven De Cremer (Lead Rewards & Benefits) – Telenet
Claire Possemiers (Legal HR Consultant) – SD Worx
Delphine Eeckhout (Mobility expert) – Traject
Frederic Denies (Marketing & Consulting Manager) – Athlon

Gastvrouw:

Indra Dewitte

Context: Naar een holistisch beleid rond werk & mobiliteit

De focus van het panelgesprek zal liggen op het verduurzamen en vergroenen van het woon-werkverkeer bij organisaties. Toch is het belangrijk te benadrukken dat deze aanpak het best wordt geïntegreerd binnen een ruimere visie op mobiliteit en hybride werken.

We starten het panel daarom graag bij het ‘klavertje vier’ van Baanbrekende Werkgever. Hoe integreer je vandaag het mobiliteitsbeleid met de visie op de werkplek, een uitgekiend telewerkbeleid en een structureel beleid rond welzijn, verbondenheid en groei? We zijn er namelijk van overtuigd dat al deze puzzelstukken deel uitmaken van één mensgerichte en holistische visie op werk & mobiliteit.

Dat houdt ook in dat het mobiliteitsbeleid meer dan ooit een samenwerking wordt binnen de organisatie tussen hr, mobility, facilities, preventie, … Maar hoe breng je die samenwerking tot stand binnen je organisatie?

Intro: Waarom moeten organisaties inzetten op een flexibel en duurzaam mobiliteitsplan?

Misschien was vroeger de parkeerdruk de grootste incentive voor organisaties om hun vloot toch ietwat binnen de perken te houden.

Vandaag zijn meer redenen om werk te maken van een baanbrekend mobiliteitsbeleid. Er is natuurlijk de fiscale druk om in sneltempo de vloot te vergroenen. Maar ook los daarvan staat duurzaamheid bij heel wat organisaties hoog op de agenda. Zo is er de druk van steeds meer (potentiële) medewerkers die een duurzaam mobiliteitsbeleid eisen van hun werkgever.

In 7 stappen naar een baanbrekend mobiliteitsbeleid

We bespreken met het panel de volgende leidraad naar een baanbrekend mobiliteitsplan. We behandelen ook de praktische hindernissen die je binnen elke stap kan verwachten bij het opzetten van een duurzaam en flexibel mobiliteitsbeleid.

1. Waarom? Definieer ambitie en doelstellingen.
2. Breng het mobiliteitsprofiel van je medewerkers in kaart.
3. Breng het bereikbaarheidsprofiel van je locatie(s) in kaart.
4. Maak een SWOT-analyse van het mobiliteitsprofiel en het bereikbaarheidsprofiel.
5. Bepaal het potentieel om te verschuiven naar alternatieve vervoermodi.
6. Bepaal het potentieel om te verschuiven naar groenere wagens, rekening houdende met de implicaties op infrastructuur.
7. Actie! Implementatie van het baanbrekend mobiliteitsbeleid.

Ook de impact op het budget (van total cost of ownership naar total cost of mobility) en de loonadministratie komen aan bod.

The time is now!

De manier waarop we werk en mobiliteit organiseren bevindt zich op een kantelpunt. Hét moment voor organisaties om de mens centraal te plaatsen in hun beleid rond hybride werken en mobiliteit.

LEES HET CHARTER