19 september 2023: De Mobiliteitsmanager van de toekomst

De Mobiliteitsmanager van de toekomst

Concrete tips voor een duurzaam én gedragen mobiliteitsbeleid

Deel dit event
LinkedIn Facebook Twitter
Sprekers

Nico Van Elzen (Milieu- en mobiliteitscoördinator) - UZ Brussel
Sandra Eemans (Mobility Officer) - Mediahuis
Alexander Buyckx (Strategic Consulting Manager) – Athlon
Delphine Eeckhout (Manager & Mobility expert) – Traject

Gastvrouw

Indra Dewitte

Herbekijk het panelgesprek

De tijd waarin het mobiliteitsbeleid louter het beheer van het wagenpark is ligt al even achter ons. Het beroep van mobiliteitsmanager is de voorbije jaren een pak boeiender maar ook uitdagender geworden. Tijdens dit panelgesprek overlopen we de essentiële vaardigheden die je als organisatie in huis moet hebben om de mobiliteitsuitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

In dit panelgesprek delen Nico Van Elzen (UZ Brussel) en Sandra Eemans (Mediahuis) hun ervaring en advies om naar een duurzaam mobiliteitsbeleid te evolueren. Zij worden in het panelgesprek vergezeld door twee experten in het domein, Delphine Eeckhout (Traject) en Alexander Buyckx (Athlon).

Intro

De tijd waarin het mobiliteitsbeleid louter het beheer van het wagenpark is ligt al even achter ons. Het beroep van mobiliteitsmanager is de voorbije jaren een pak boeiender maar ook uitdagender geworden. Tijdens dit panelgesprek overlopen we de essentiële vaardigheden die je als organisatie in huis moet hebben om de mobiliteitsuitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

We nodigen met Nico Van Elzen (UZ Brussel) en Sandra Eemans (Mediahuis) twee ervaren en vooruitstrevende mobiliteitsmanagers uit die de laatste jaren hun strepen verdiend hebben met het innoveren van het mobiliteitsbeleid bij hun respectieve organisaties. Zij worden in het panelgesprek vergezeld door twee experten in het domein, Delphine Eeckhout (Traject) en Alexander Buyckx (Athlon).

Topics

We bespreken onder andere onderstaande vaardigheden die je als mobiliteitsmanager morgen absoluut nodig hebt om tot een duurzaam én gedragen mobiliteitsbeleid te komen. Natuurlijk is de mobiliteitsmanager geen superman of -vrouw. De wisselwerking met interne of externe experten is cruciaal om dit allemaal vlot te laten werken.

De mobiliteitsmanager van de toekomst werkt samen met interne en externe partners

Uitdaging: Als fleetmanager kon je met een beperkt aantal interne en externe partners de job doen. Vandaag vormt er zich een echt netwerk aan interne partners en externe leveranciers om alle modaliteiten en faciliteiten mogelijk te maken. Hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je stevig aan het stuur blijft zitten van het mobiliteitsbeleid?

De mobiliteitsmanager van de toekomst is een adviseur in mobiliteit

Uitdaging: Mobiliteit is voor elke medewerker anders. Er is de impact van de woonplek, er is de impact van de gezinssituatie, er zijn persoonlijke voorkeuren, etc. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zijn eigen gading vindt binnen de vele mobiliteitsoplossingen? Hoe zorg je voor flexibiliteit zonder te verzanden in complexiteit?

De mobiliteitsmanager van de toekomst heeft communicatie- en bewustmakingsvaardigheden

Uitdaging: Zo, er is een mooi uitgewerkt aanbod aan mobiliteitsoplossingen. Maar hoe zorg ik ervoor dat de mobiliteitsoplossingen gekend zijn en blijven binnen de organisatie? En hoe zorg ik ervoor dat ze de duurzame mogelijkheden in overweging nemen? Wat zijn hier de tactieken die werken?

De mobiliteitsmanager van de toekomst houdt het simpel

Uitdaging: Als je multimodaal woon-werkverkeer wil implementeren komt daar heel wat administratie bij kijken. Dit is vaak een drempel voor een HR-team om de modal shift op te nemen. Bovendien vraagt multimodaliteit ook de adoptie van nieuwe tools en apps, zowel voor de werkgever als de medewerker. Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet verliest in deze complexiteit?