Bijpraten met je carpoolmakkers is veel leuker dan alleen in je auto te zitten

Mpact biedt duurzame mobiliteitsdiensten aan en heel wat bedrijven kiezen daarvoor. Zo kunnen ze hun medewerkers interessante vervoersoplossingen aanbieden. Colruyt Group gebruikt het carpoolplatform en de multimodale kalender van Mpact.

Matthias Van Milders
18 november 2021

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter
Mpact

“Op carpool.be brengen we mensen samen die willen carpoolen”, vertelt Maira Palomino, projectmanager bij Mpact. “Ze kunnen er ritten aanbieden of aanvragen. We mikken op de automobilisten die voor hun woon-werkverkeer normaal gezien alleen in hun auto zitten.”
“Wij hebben een bedrijfseigen landingspagina op carpool.be”, getuigt Antoon Vander Putten, coördinator medewerkersmobiliteit Colruyt Group. “Via dat kanaal kunnen onze medewerkers afspraken maken om te carpoolen met collega’s. Maar ook mensen van buiten Colruyt Group kunnen ritten aanbieden of aanvragen.”

Fiscaal voordeel

“Carpoolen kadert in onze bredere mobiliteitsvisie”, gaat Antoon verder. “We willen kilometers verminderen, verschuiven en verschonen. Eén carpooler staat immers voor één auto minder op de weg.”
Naast het platform carpool.be maakt Colruyt Group ook gebruik van MobiCalendar, een andere tool van Mpact. “Met carpoolen op zich spaar je al wat geld uit”, stelt Maira. “Maar wat veel mensen vergeten is dat je ook een fiscaal voordeel kan hebben op je woon-werkvergoeding. MobiCalendar maakt het toekennen van dat voordeel veel makkelijker. Medewerkers registreren hun ritten en zonder veel gedoe volgt de berekening van het voordeel. Maar met MobiCalendar kan je ook het telewerken in kaart brengen of een beeld schetsen van de duurzame mobiliteit in je bedrijf. Als het hele bedrijf de tool gebruikt, zal dat gedragsverandering stimuleren. Je ziet dat je collega’s zich op een duurzame manier verplaatsen.”
“Verplaatsingen met je eigen wagen zijn vandaag heel duur”, schetst Antoon. “Kijk maar naar de brandstofprijzen. Dan is carpoolen erg interessant. Bestuurder én passagier behouden hun kilometervergoeding. Bovendien genieten ze van een verhoogd fiscaal vrijgesteld bedrag.”

Carpoolmakkers

Na enkele jaren is het carpoolen bij Colruyt Group sterk ingeburgerd. “Zowat 7% van onze bijna 30.000 vaste medewerkers zijn structurele carpoolers”, zegt Antoon. “Op sommige sites halen we zelfs 20 tot 30%, bijvoorbeeld waar veel arbeiders in een ploegenstelsel werken. Zij beginnen en eindigen de werkdag op hetzelfde moment, wat carpoolen makkelijker maakt. Carpoolen is ook een duurzaam alternatief voor openbaar vervoer op moeilijk bereikbare plaatsen of voor wie heel vroeg of heel laat werkt.”
Naast het duurzame en financiële voordeel ziet Antoon nog een ander pluspunt: het sociale aspect. “Collega’s vertellen me dat ze door het carpoolen goede vrienden werden. Het is toch veel leuker om ’s ochtends in de auto al wat bij te praten met je carpoolmakkers dan alleen in je auto te zitten.” Dat klinkt Maira bekend in de oren. Ze hoort het ook bij andere bedrijven. “Carpoolen zorgt voor extra collegialiteit. Zo ontstaat een echte carpoolcultuur.”

Meer info? www.mpact.bewww.carpool.be www.mobicalendar.be
[email protected]

Blijven herhalen

Met toepassingen als carpool.be en MobiCalendar wil Mpact bedrijven ontzorgen. Dat gebeurt door administratie weg te nemen, maar ook door expertise aan te bieden. Hoe pak je carpoolen binnen je bedrijf aan? En hoe communiceer je erover met de medewerkers? Op die vragen biedt Mpact een antwoord.
“Om carpoolen te laten leven op de werkvloer, moet je de boodschap geregeld herhalen”, merkt Antoon. “'Door corona moeten we spijtig genoeg het aantal carpoolende medewerkers per auto tijdelijk beperken. Toch zijn we vastberaden om nadien opnieuw voluit te gaan en daarvoor zijn de uitgewerkte campagnes van Mpact zeer handig. Zo hoef je als bedrijf niet steeds van nul te beginnen. Weet je, wij verwachten niet dat medewerkers plots elke dag gaan carpoolen. We stimuleren hen om zich duurzaam te verplaatsen, maar begrijpen dat dat niet altijd mogelijk is. Daarom nemen we een wijsheid van Mpact over: als iedereen slechts één dag per week niet met de eigen auto rijdt, zijn er geen files meer.”

Ontdek alle Baanbrekende Werkgevers ’22 hier!


Fotograaf: Lies Willaert