Interviews als basis voor een betere work-lifebalance

Een goede balans tussen werk en privé: het is een streefdoel voor veel bedrijven en werkgevers, maar niet altijd even makkelijk in de praktijk. Bij AFAS trachten ze het daarom op een andere manier aan te pakken en gebruik te maken van de ervaring van elke werknemer. “Iedereen is persoonlijk betrokken.”

Felix Ferret/Bureau44 - Rafaël Balrak
07 november 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

Meer weten over het traject van AFAS als Baanbrekende Werkgever

ERP-consultant Matthias Raes en customer support medewerker Evelyne Verlinden zetten hun schouders mee onder het personeelsbeleid van AFAS. “We vinden het tegelijk belangrijk en bijzonder dat we het personeelsbeleid mee vorm kunnen geven”, vertelt Evelyne.

Uit een rondetafelgesprek samen met andere AFAS-medewerkers en het management bleek dat er niet zoiets bestaat als dé balans tussen werk en privé. “Hierop besloten we om interviews af te nemen bij alle 55 medewerkers over wat ze belangrijk vinden”, licht Matthias de volgende stap toe. “Doordat Evelyn en ik dagelijks met iedereen in contact komen, verliepen deze zeer spontaan en vlot.”

De gesprekken bleken op meerdere vlakken een positieve ervaring te zijn, waaruit veel info voortvloeide. Evelyne: “Daar gaan we nu mee aan de slag om beleidsvoorstellen te formuleren. Deze presenteren we eind september aan het management, en later ook aan de medewerkers.”

Spontane feedback

Uit de interviews bleek dat de medewerkers bij AFAS over het algemeen wel een goede werk-privébalans ervaren. Toch zijn er enkele aandachtspunten: “Sommige medewerkers gaven aan dat het voor hen in het begin wat zoeken was om hun draai te vinden. Dat nemen we zeker mee, om te kijken hoe we meer ondersteuning kunnen bieden voor starters”, vertelt Matthias.

De medewerkers zelf zijn ronduit positief over deze aanpak en dit initiatief: “Voor ons is het een intensieve, maar leuke oefening. De medewerkers die we interviewen zijn heel open en eerlijk, waardoor we de informatie niet uit hen moeten sleuren. We lanceerden een interne oproep om de interviews in te plannen, maar veel collega’s kwamen spontaan naar ons toe”, aldus Evelyne. “Sommige gesprekken duurden langer dan voorzien, wat aantoont dat dit wel belangrijk is.”