Investeren in welzijn is goed voor iedereen

Bij Arvesta is welzijn alvast meer dan een slogan. Het vormt de kern van waar het bedrijf voor wil staan. “Welzijn en een duurzame loopbaan zijn twee kanten eenzelfde medaille.”

Felix Ferret/Bureau44 - Jeroen Vranckaert
07 november 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

Arvesta is een partner voor boer en tuinder, bekend van de Aveve- en Eurotuin-winkels. “De keuze van Arvesta om zo duidelijk in te zetten op welzijn, in de brede zin van het woord, ligt voor de hand”, zegt Chief Human Resources Officer (CHRO) Karin Van Roy. “Onze medewerkers kiezen voor een betekenisvolle job en relaties. Onze mensen – onze experten – vormen onze belangrijkste grondstof. Daarom behoort welzijn zo expliciet tot ons DNA.”

Mensen kiezen niet zomaar voor een job. Ze willen werken voor een bedrijf dat past bij hun normen en waarden. “Dat is vandaag één van de basisvereisten voor een duurzame loopbaan, naast het perspectief op persoonlijke groei.” Het ultieme doel van Arvesta is om een omgeving te creëren waarin mensen zichzelf mogen zijn en zich goed voelen. “Enkel zo kunnen mensen de beste versie van zichzelf zijn en groeien.”

360-graden aanpak

Welzijn is bij Arvesta een breed begrip. “Je goed in je vel voelen draait om vele facetten tegelijk: mentale en fysieke gezondheid, maar ook betrokkenheid en sociale verbondenheid.” Het welzijnsbeleid kent verschillende speerpunten. Rond mentaal welzijn is er bijvoorbeeld het ‘Master Your Energy’-programma, waarbij medewerkers handvaten aangereikt krijgen om zelf met hun mentaal welzijn bezig te zijn. “We nodigen specialisten uit om uitleg te geven over mentale gezondheid, we geven initiaties rond mindfulness en we hebben aandacht voor deconnectie en slaap.”

Daarnaast is veerkracht heel belangrijk. “De Covid-periode heeft veel werkgevers doen inzien hoe belangrijk dat is. Bij Arvesta waren we daar al langer mee bezig. Via ons employee assistance-programma kan elke medewerker altijd bij ons terecht voor een gesprek of coaching wanneer het mentaal wat moeilijker gaat.” Het invullen van het fysieke aspect geeft Arvesta ook een sociaal facet mee. “Een Ronde Van Vlaanderen of een padeltornooi waarbij iedereen in contact komt met elkaar, is heel betekenisvol.”

In ieders belang

Het welzijnsbeleid van Arvesta levert veel appreciatie op, blijkt uit een regelmatige peiling. Zo neemt ruim de helft van de medewerkers deel aan het ‘Fit @ Arvesta’-gezondheidsprogramma. Het grootste teken van appreciatie kreeg Karin van een 65-jarige medewerker die onlangs met pensioen ging. “Die vertelde dat de laatste vijf jaar de mooiste van zijn loopbaan waren. Dat is waar het bij een duurzame loopbaan om draait. Investeren in welzijn levert een hoge return op: voor de medewerkers, de werkgever en de klanten.”

Ontdek alles over Baanbrekende Werkgever Arvesta hier!