"Met zijn allen onder één tentdak"

De voorbije jaren nam Rumst een nieuw organisatieplan in gebruik. De gemeente verzamelde alle medewerkers en netwerkpartners in een landschapskantoor, om zo meer in te zetten op innovatie, netwerken en welzijn. “Wij zorgen voor onze collega’s, en onze collega’s zorgen voor de inwoners.”

Lisa Meyer/Bureau44
17 juli 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

Rumst was ooit bekend om zijn kleiputten en steenbakkerijen. Vandaag is het een rustige gemeente in de Rupelstreek, tussen Antwerpen en Mechelen. Elien Luypaert en Kathleen Reyniers, experten in mens en organisatie, zijn er sinds begin 2022 aan het werk in het lokale bestuur. Het was de uitgesproken visie van de gemeente die hen tot Rumst aantrok. “Elk lokaal bestuur heeft een gelijkaardig takenpakket, maar een eigen identiteit”, vertelt Kathleen. “Ik herkende mezelf in de normen en waarden van Rumst, en zag mezelf in het klantgerichte en integere profiel van de medewerkers op de website.”

De profielen van die collega’s zijn uiteenlopend, maar één ding hebben ze gemeen: ze willen bijdragen aan de maatschappij. “Je toont maatschappelijke betrokkenheid door veilige fietspaden aan te leggen, jong en oud samen te brengen, kinderopvang te faciliteren of een buurtzorgwinkel uit te bouwen, maar ook evengoed via een correcte boekhouding”, aldus Elien.

Innovatie als belangrijkste waarde

Volgens Elien en Kathleen onderscheidt Rumst zich van andere lokale besturen dankzij haar innovatief karakter. “Bricks, bytes en behaviour vormden de fundamenten voor het nieuwe organisatieplan. Daardoor staan we nu waar we staan. Bricks slaat op de infrastructuur en houdt in dat medewerkers inspraak kregen in hoe hun werkplek eruitziet, door er een eigen toets aan te geven, en dat onze loketten huiselijker en de digitale systemen toegankelijker zijn.”

Kathleen vult aan: “Op het vlak van bytes rolden we het structurele thuiswerk uit en gaven we elk personeelslid een werk-gsm, zodat iedereen vlot plaatsonafhankelijk kan werken. Voor het luik behaviour werkten we aan het waarderingsbeleid en een feedbackcultuur.”

Welzijn voor de medewerker én netwerken in landschapskantoren

Rumst groeide ook als netwerkorganisatie. “We kunnen dit niet alleen, en we zijn ook niet alleen”, aldus Elien. “Naast de brandweer en politie hebben we nog veel andere waardevolle netwerkpartners. Samen met Plantrekkers, een van onze netwerkpartners, organiseerden we in juni het LandschapsKantoor, waarmee we welzijn bevorderden door verbinding.”

De eigen medewerkers van de gemeente en vooral lokale ondernemingen konden een week lang co-werken in openlucht, in totaal waren er een 500-tal deelnemers. “Met lekker eten en drinken, vormingen, en goede wifi uiteraard”, lacht Elien. “Zo inspireren we elkaar. We kregen alvast veel positieve reacties.”

Aan de slag bij een innovatieve werkgever? Ontdek de vacatures van Rumst!