Verbondenheid in al haar facetten

Dit jaar werkte de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu als Baanbrekende Werkgever onder de pijler ‘duurzaam werk’ aan verbondenheid. Door samen de waarden van de FOD op punt te stellen, versterken de medewerkers hun verbinding met de organisatie, hun team, hun functie en zichzelf.

Lisa Meyers/Bureau44 - Jeroen Vranckaert
07 november 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

“Binnen onze FOD vind je een grote diversiteit aan diensten en mensen”, zegt Jurgen Vercouter, expert duurzame mobiliteit. “We werken onder andere rond voedselveiligheid, klimaat, gezondheidszorg en crisisbeheer. Met 1.400 medewerkers en heel uiteenlopende functies dragen we zorg voor zowel mens, dier als planeet. De samenhang tussen alle verschillende domeinen vinden we terug in onze slogan ‘One World, one health’.

Het telewerken had sinds corona echter een impact op het gevoel van verbondenheid onder de medewerkers en op de samenhang tussen de verschillende domeinen. Door samen na te denken over onze waarden verbinden we onze medewerkers weer met hun functie en met elkaar.”

Hoe waarden vorm kregen in zomerateliers

Uit een enquête die 600 medewerkers invulden, kwamen samenwerking, erkenning, ten dienste van de samenleving, verantwoordelijkheid en duurzaamheid naar voren als de waarden die ze belangrijk vinden en willen terugvinden in de FOD. “Dat zijn waarden waar ik echt achter sta”, zegt Lieselotte De Marez, coördinator van Saniport en B-FAST. “Daarom doe ik dit werk. Het Engelse woord voor ambtenaar is niet voor niets ‘civil servant’. Ik wil een verschil maken voor de bevolking en een steentje bijdragen bij nationale en internationale crisissen, zoals na de aardbeving in Turkije. En ik kwam terecht in een organisatie die heel flexibel is en waarin ik veel vertrouwen krijg. De mensen in mijn teams zijn heel gedreven. Het is fijn om zo te werken.” Jurgen sluit zich hierbij aan en voelt zich sterk verbonden met de waarde duurzaamheid. Zo werd bij de verhuis naar het moderne Galileegebouw de vipparking omgevormd tot een 100-tal fietsenparkings. “In onze organisatie zijn de fietsers de vips.”

Tijdens de zomer bespraken groepjes medewerkers in de ‘waardenateliers’ wat de waarden precies betekenen voor hen. Dat is immers niet voor iedereen gelijk. Op basis van de gemeenschappelijke interpretatie, bespreken alle teams van de organisatie dit najaar hoe ze die waarden dagelijks in de praktijk kunnen brengen. Lieselotte: “Ik ervaar hier bijvoorbeeld ook verbondenheid omdat de hiërarchie heel open is en je stimuleert om een ( internationaal ) netwerk uit te bouwen.”

Welzijnsdeskundige Khadija Bensalah vult aan: “De FOD erkent ook de competenties en groeimogelijkheden van de medewerkers. Dat zie je bijvoorbeeld in het GOLD-opleidingstraject voor strategisch leidinggevende waaraan Lieselotte deelneemt. Daarnaast draagt bijvoorbeeld ook sport en ontspanning bij aan verbondenheid. We hebben bij de FOD dan ook een heel ruim aanbod aan sportactiviteiten waardoor je teamspirit kan smeden of nieuwe mensen leert kennen.”

Ontdek alles over Baanbrekende Werkgever FOD Volksgezondheid hier!