Betrokken medewerkers met een duurzame loopbaan

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) ondersteunt het welzijn van jongeren en volwassenen. De hulpverleners en medewerkers kunnen daarbij rekenen op het CAW, zodat ze het beste van zichzelf blijven geven. Het CAW Oost-Vlaanderen zet daarbij in op betrokkenheid en talentontwikkeling, met initiatieven als de CAW Tournees en een ruim opleidingsaanbod.

Lisa Meyers/Bureau44 - Lies Willaert
Mensgericht hybride werken • 07 november 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

“Het CAW Oost-Vlaanderen charmeerde me met zijn projecten en de visie die erachter schuilgaat”, zegt Davy Ysebaert, landmeter van opleiding en vandaag leidinggevende bij de technische dienst van het CAW. “Mijn eerste werkdag viel samen met een CAW Tournee-dag. Toen werd dat gevoel nog sterker.” Met de CAW Tournees slaat de directie een brug naar de medewerkers. Enkele keren per jaar communiceert ze op een interactieve manier over het beleid. “Je leert zo nieuwe projecten en samenwerkingen kennen. Het is een initiatief dat ik alleen maar kan toejuichen. Op die dagen ontmoet je ook collega’s uit andere regio’s van de provincie, dus tegelijk is het een moment van verbinding.”

Brynn gaat volmondig akkoord met Davy. Ze maakt deel uit van het onthaalteam van het JAC, het Jongerenaanbod van het CAW. Ze beantwoordt grote en kleine vragen van jongeren tussen twaalf en vijfentwintig jaar en gaat met hen in gesprek om te weten of een doorverwijzing naar een andere dienst noodzakelijk is. “Wat me vooral bijblijft van de CAW Tournees, is de warmte. Het was heel gemakkelijk om met collega’s uit andere regio’s een gesprek te beginnen.”

Bijna altijd een ‘ja’ op de vraag naar opleiding

“Het CAW focust op een duurzame loopbaan en zet in op talent. “We hebben een goed zicht op onze doorgroeimogelijkheden”, aldus Davy. “Zo krijg je een toekomstperspectief. Heel wat vacatures verspreidt de HR-afdeling eerst intern, voor ze extern te communiceren. Zo maakt het CAW Oost-Vlaanderen het mogelijk om binnen de organisatie van functie te veranderen en blijft de expertise ook binnen het CAW.”

“Vorig jaar groeiden twee hulpverleners bijvoorbeeld door tot een meer leidinggevende functie”, vult Brynn aan. “Dat is mee mogelijk dankzij het opleidingsaanbod. We krijgen regelmatig bericht over de opleidingen die je kan volgen, zoals Frans voor hulpverleners. Verder zijn er jaarlijkse opleidingen, maar kan je ook een formele of net een eerder informele opleiding aanvragen. Het antwoord is bijna altijd: ‘Ja, en ken je nog geïnteresseerden?’ (lacht). Er is een intern zoekplatform voor, en je kan ook loopbaanbegeleiding aanvragen.” Davy vult aan: “Opleidingen vormen een vast onderdeel van je functioneringsgesprekken, en er staat een stevig budget voor opzij per werknemer. Daarmee kan je echt mooie dingen doen. Mensen in mijn team volgden bijvoorbeeld een bijscholing rond sanitaire installatietechnieken, maar net zo goed kunnen ze intekenen op een opleiding voor meer persoonlijke vaardigheden.”

De inspiratieweek

Jaarlijks organiseert CAW Oost-Vlaanderen een week boordevol inspirerende workshops door talenten van eigen bodem en externe gastsprekers. Een unieke kans om afstand te nemen van de dagelijkse werking en om verbinding te maken met collega’s en vrijwilligers. Dit jaar kregen de medewerkers van het CAW keuze uit een dertigtal workshops. “Ik koos onder meer een sessie over hoe je je innerlijke zelf naar buiten kan brengen”, zegt Brynn. “In de hulpverlening ben je vaak zelf je enige werkinstrument. Daarom is zelfzorg heel belangrijk.” Davy volgde een workshop over de samenwerking tussen het CAW en de penitentiaire instellingen. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het detentiebeleid, dus de kans om iets bij te leren kon ik niet laten liggen”, lacht hij.

Vertrouwen van de organisatie

Wat het verder mogelijk maakt om je job optimaal te blijven doen en jezelf verder te ontwikkelen, is dat het CAW zijn medewerkers vertrouwen geeft. “Ik kreeg de ruimte om hier te doen wat ik leerde bij mijn vorige werkgever, namelijk alle informatie over het patrimonium samenbrengen op één platform”, legt Davy uit. “Dat de directie je vertrouwt met die grote verantwoordelijkheid en je er veel vrijheid in geeft, is heel fijn. En bots je toch ergens tegenaan, dan kan je dat altijd bespreken met je team en leidinggevende.”

“Je krijgt de ruimte om je ding te doen en daarbij ook out of the box te denken”, merkt Brynn op. “Het management kijkt daarbij trouwens lang niet alleen naar je diploma. Ik was bijvoorbeeld psychiatrisch verpleegkundige voor ik hier solliciteerde, en was niet zeker of mijn diploma geschikt zou zijn voor het JAC. Maar gelukkig telde mijn ervaring ook mee. Intussen weten ze hier dat we ons werk heel goed doen.”

Ontdek alles over Baanbrekende Werkgever CAW Oost-Vlaanderen hier!