“Verhoog het welzijn met de People Sustainability Scan”

Duurzaamheid is meer dan milieu en ecologie. Ook het sociale aspect is er een deel van. Om bedrijven met dat laatste vooruit te helpen, heeft B-Tonic een resultaatgericht aanbod rond People Sustainability: het duurzaam bevorderen van het welzijn van medewerkers.

Matthias Van Milders
Mensgericht hybride werken • 29 juni 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter
Brensj Village

“Meer dan 500.000 Belgen zijn langdurig afwezig, meestal door burn-out en depressie”, zegt Siviglia Berto, CEO van B-Tonic, een dochteronderneming van Baloise. “Dat is nooit gezien. We moeten daarom samen zoeken naar een volhoudbare aanpak om mensen aan de slag te krijgen of te houden. People Sustainability, de combinatie van welzijn en duurzaamheid, is daar een antwoord op. We zien daarin drie componenten: mentaal, fysiek, financieel en sociaal welzijn, gezondheid en veiligheid en een inspirerende en fijne werkomgeving.”

Impact meten is weten

“Met onze People Sustainability Scan brengen we alle activiteiten van een bedrijf op vlak van HR en welzijn in kaart, hoe groot of hoe klein ze ook zijn”, vertelt Siviglia. “Zo merk je heel snel waar je te veel of net te weinig of zelfs helemaal niet op inzet. En dat gaat heel breed: van welzijn, gezondheid en veiligheid, over diversiteit, gelijkheid en inclusie, tot learning & development, maatschappelijk verantwoord ondernemen en transparantie. Door dat allemaal in kaart te brengen, krijgen ook de medewerkers een beter beeld van wat er gebeurt.”

“Na de scan volgt een programma op maat van het bedrijf. Dat kan je doorheen de tijd bijwerken en implementeren waar nodig. We koppelen er doelen aan en je kan het plan ook aanpassen aan een doelgroep, bijvoorbeeld arbeiders of bedienden. Je moet niet abrupt alles veranderen, dat werkt niet. Maar het is wel goed om 1 of 2 concrete zaken in gang te zetten. Zo merken medewerkers dat het bedrijf actie onderneemt. En actie zorgt voor engagement. Onze tool maakt ook opvolging en rapportage mogelijk. De impact van acties op het bedrijf en de medewerkers wordt gemeten.”

Academisch onderbouwd, maar niet saai

People Sustainability is nauw verbonden met de Sustainable Development Goals (SDG’s), de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. “Door je acties daaraan te koppelen, kan je echt vooruitgang boeken”, stelt Siviglia vast. “Neem bijvoorbeeld doelstelling 4: kwalitatief onderwijs. Die kan je in een bedrijf vertalen naar levenslang leren. Wij benaderen de SDG’s altijd vanuit het standpunt van de mensen in het bedrijf, niet vanuit ecologie of milieu. Dat laatste valt buiten onze expertise. Grote bedrijven zetten vaker in op de SDG’s, maar dan vooral omwille van de regelgeving. Ga je een stap verder en breng je je engagementen tot bij je medewerkers, dan ga je echt vooruit. Het bedrijf wordt inclusiever, er zijn meer geëngageerde teams, er is meer vertrouwen, ownership en gretigheid, de samenwerking verbetert.”

“Wij willen een positieve impact creëren, bij zoveel mogelijk bedrijven, ook kmo's. Onze People Sustainability Scan is zo gemaakt dat je die op termijn zelf kan gebruiken, zonder onze tussenkomst. Op die manier gaat het nog sneller. We bieden ook oplossingen voor bedrijven die dat willen. Maar een grondige analyse komt altijd eerst. Onze aanpak is dus academisch onderbouwd. Saai is het zeker niet, er zit zelfs wat gamification in. Ook de dark sides komen aan bod, de zaken die doorgaans onder de oppervlakte blijven. Zo wordt zichtbaar wat je anders mist en kan je daar iets mee doen. Wie er recht op heeft, kan de kmo-portefeuille of werkbaarheidscheques gebruiken.”

Doe de People Sustainability Scan en creëer een positieve impact binnen je organisatie!