“Wij zijn er voor iedereen die in België werkte, werkt of zal werken”

Bij de Federale Pensioendienst leer je de job na je aanwerving. Er is immers geen opleiding om pensioenexpert te worden. Maar ook tijdens je loopbaan kan je nog volop opleidingen volgen, bijvoorbeeld als je een nieuwe functie kiest. Flexibiliteit is troef bij de Federale Pensioendienst, ook in de werkorganisatie. Malik El Maouhab en Wout De Beule vertellen er meer over.

Matthias Van Milders
Mensgericht hybride werken • 25 juni 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter
Federale Pensioendienst

Malik: “In mijn job heb ik impact. Iedereen die in België werkte, werk of zal werken, is onze klant. Dat gaat om mensen die hier nu aan de slag zijn, maar ook om gepensioneerden in het buitenland. Of om jongeren die nog aan hun loopbaan moeten beginnen. Ik werk aan de uitbouw van mypension.be, meer bepaald de verbetering van de klantenervaring. Ik ben er best trots op. Als ik er met mijn vrienden over praat, hoor ik altijd dat mypension.be echt goed werkt. Dat is leuk.”

Wout: “Samen met mijn team help ik het management om onderbouwde keuzes te maken. Wij hebben geen winstoogmerk, wij gaan voor wat het beste is voor de burger. Dat vind ik heel fijn. Wij zijn er om de pensioenrechten te beheren en de pensioenen te betalen. Maar evengoed is het onze taak om jongere mensen correct te informeren.”

Malik: “Dat klopt! Elke stap die je zet tijdens je carrière heeft impact op je pensioen.”

Wout: “Een andere belangrijke opdracht van de Federale Pensioendienst is de ondersteuning van het beleid. Een beslissing die nu wordt genomen, kan over dertig jaar een grote impact hebben op jouw pensioen. Daarom vraagt het beleid ons geregeld om die impact te simuleren. Heb je interesse in beleidsmaterie, dan is onze studiedienst zeker iets voor jou.”

Een job met impact vind je bij de Federale Pensioendienst!

Familiale sfeer

Malik: “Net als Wout werk ik in de Zuidertoren in Brussel. Op jaarbasis moeten we daar 40% van de tijd aanwezig zijn, en minstens één dag per week. Je kan hier heel flexibel omgaan met thuiswerk.”

Wout: “Voor het telewerk krijgen we IT-materiaal en een budget voor de inrichting van je thuiskantoor, wifi en verwarming. Daarnaast zijn er nog onze 13 regionale kantoren. In de toekomst kunnen we die nog meer gebruiken als telewerkplaats.”

Malik: “De Federale Pensioendienst lijkt wel een kmo. Hoewel we hier met 2500 werken, hangt hier een heel familiale sfeer. Ik werk in een tof klein team van vijf, het is best gezellig op ons bureautje. We werken vaak zelfstandig in groep, maar ik werk natuurlijk ook alleen of met andere diensten. Voor mij is dat de ideale combinatie.”

Wout: “Inherent aan mijn job is dat ik met bijna de hele Federale Pensioendienst samenwerk. Overal ken ik wel wat mensen. De sfeer is heel goed en toegankelijk. De typische hiërarchie die misschien hoort bij het stereotiepe beeld van de overheid, zal je hier niet vinden.”

Interne mobiliteit

Wout: “Voorkennis van pensioenen is niet nodig om bij de Federale Pensioendienst aan de slag te gaan. Meer nog: je kán die gewoon niet hebben. Er bestaat geen opleiding die je leert hoe je pensioenen berekent of wat de verschillende pensioenrechten zijn. Daarom hebben wij onze eigen Pension Academy. Je krijgt de kans om de job van nul te leren en zo pensioenexpert te worden. Maar je kan ook een heleboel andere opleidingen volgen. Denk maar aan vaardigheden om feedback te geven, verbindende communicatie, EHBO of brandpreventie.”

Malik: “Je wordt ook aangemoedigd om zelf interne opleider te worden. Ik ben dat nu. Bovendien kunnen de opleidingen je helpen bij interne mobiliteit. Zo kan je hier van werkdomein veranderen als je dat wilt, bijvoorbeeld van personeel en organisatie naar IT. We hebben interne loopbaanbegeleiders voor mensen die iets anders willen of die terugkeren na een langdurende ziekte.”

Ontdek wat de Federale Pensioendienst voor jou kan betekenen!