Stad Harelbeke geeft startschot van welzijnscampagne

Een welzijnsbeleid opstellen en uitrollen en elke medewerker erbij betrekken: dat is het opzet van stad Harelbeke. “We zetten binnen onze diensten sterk in op mentaal welzijn.”

19 november 2024

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter
foto

Met 250 medewerkers kun je Harelbeke – een stad met ruim 30.000 inwoners – qua personeelsaantallen zien als een flink uit de kluiten gewassen KMO. “Onze medewerkers vinden welzijn erg belangrijk. We weten dat omdat welzijn een onderdeel is van een brede bevraging die we hebben uitgevoerd bij alle collega’s. Daarin polsen we bijvoorbeeld ook hoe de medewerkers zich voelen op het werk,” vertelt Julie Vervaeke, deskundige externe communicatie, sociale media en participatie bij stad Harelbeke. “Met name mentaal welzijn blijkt een belangrijke factor te zijn onder de collega’s. Het lijkt voor ons dan ook een no-brainer om daar verder op in te zetten.”

Toch stond welzijn bij stad Harelbeke al op de agenda. “Maar tot nu toe waren dat vooral ad-hocinitiatieven. Daarom is het tijd om de volledige oefening binnen onze organisatie te doen,” stelt collega Liesbeth Vanhaverbeke, deskundige werving en selectie & projecten. Voor deze oefening schakelden ze de experts van well being-specialist Tryangle in. “Zij begeleiden ons bij het uitdragen van het welzijnsbeleid.”

Drie bollen

De welzijnsoefening loopt parallel met een bredere hervorming binnen stad Harelbeke. De stadsdiensten worden namelijk opnieuw ingedeeld. “Onze huidige diensten zullen worden verdeeld in nieuwe teams, teams die samen drie nieuwe clusters vormen: mens, ruimte en ondersteuning. We omschrijven dit intern ook wel als de drie ‘bollen’. Binnen elke bol komen diensten samen die raakvlakken hebben met elkaar, met ook een nieuwe directie aan het hoofd. Er verandert dus wel wat voor sommige collega’s, sommigen zullen ook fysiek van dienst veranderen.”

Hoewel deze nieuwe bedrijfsorganisatie een operationele opdracht is, kan de oefening rond welzijn niet los daarvan worden gezien. Stad Harelbeke gaf het startschot voor het welzijnsproject eind september, in de week van het werkgeluk. “We mikken op een gedragen beleid – duurzaam en onderbouwd – waar iedereen op kan aansluiten en zich betrokken bij voelt,” vertelt Vanhaverbeke.

Iedereen betrekken

Het welzijnsbeleid is ook het project dat de stad Harelbeke als referentieproject heeft voorgedragen in het kader van hun deelname aan Baanbrekende Werkgever. “Belangrijk is dat collega’s het gevoel krijgen dat ze niet alleen gerespecteerd en gewaardeerd worden, maar ook dat er aandacht voor hen is, dat er voor hen wordt gezorgd.”

Bij Harelbeke hopen en rekenen ze erop dat een aantal medewerkers helpen meedenken via enkele werkgroepen. “Niet alleen team personeel, maar bijvoorbeeld ook team wegen of groen en de collega’s van de bibliotheek en het cultureel centrum,” voegt Julie Vervaeke eraan toe. “Want we geloven dat elk team op het gebied van welzijn zijn eigen aandachtspunten heeft.”

Ontdek alles over Baanbrekende Werkgever Stad Harelbeke hier!