“Als ingenieur beland je hier in een speeltuin aan mogelijkheden”

Ingenieurs komen bij Pfizer in een omgeving waar innovatie centraal staat. Ze krijgen de verantwoordelijkheid over hun eigen projecten. Maar samen met hun team nemen ze ook de werkorganisatie zelf in handen, vertelt ingenieur Ellen Pauwels.

Matthias Van Milders
Mensgericht hybride werken • 13 september 2022

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

Ellen Pauwels (lead engineer Quality & Systems): “Flexibiliteit is een echte troef aan werken bij Pfizer. Telewerk is helemaal ingeburgerd. We kunnen ook binnen een werkdag van werkplek veranderen. Soms doe ik eerst een online meeting thuis en verplaats ik mij nadien naar Pfizer. Afspraken daarover maken we op teamniveau. De regels worden dus niet voor de hele site vastgelegd. Na een workshop rond Next Generation Workplace bespraken we de noden van de organisatie, ons team en op individueel niveau. We gebruiken een tool om te weten wie wanneer on site is. Elk individu bekijkt voor hun eigen project of dat nodig is. Daarin hebben we best wat vrijheid.”

“De doorgroeimogelijkheden bij Pfizer zijn zowel verticaal als horizontaal. Ik groeide zelf van validatiecoördinator door tot team lead. Vanuit die positie probeer ik ervoor te zorgen dat mijn teamleden voldoende afwisseling hebben en nieuwe zaken kunnen ontdekken naargelang hun interesse. Je hoeft dus niet van job te veranderen om iets nieuws te ontdekken, al kan je als ingenieur binnen het bedrijf ook van domein veranderen.”

(Lees verder onder de video)

Van A tot Z

“Innovatie is hier heel sterk aanwezig. Een treffend voorbeeld daarvan is natuurlijk ons COVID-19 vaccin. Daardoor ontdekten we technologieën die we voordien nog niet kenden. Het is heel interessant dat je dat vanop de eerste rij kan meemaken. Als ingenieur kom je hier in een speeltuin aan mogelijkheden. Nieuwe technologieën spreken veel ingenieurs aan en die vind je hier. Dat zijn de extraatjes voor een ingenieur!”

“Ingenieurs krijgen de verantwoordelijkheid over hun project. Neem bijvoorbeeld de aankoop van speciale aseptische tanks. Als ingenieur regel je dat, maar je verifieert ook dat alles functioneert zoals verwacht. Je zorgt dat het toestel op de juiste plaats terechtkomt en dat het gevalideerd en gedocumenteerd wordt. Het gaat dus echt van A tot Z.”

Ondergedompeld in veiligheid

“Ons werk heeft een maatschappelijke impact en dat beseft iedereen hier. Neem nu die aseptische tanks. Daarin komen producten die een verschil maken voor patiënten. Als ingenieur geeft het extra voldoening om daaraan mee te werken. Maatschappelijke verantwoordelijkheid is ook op andere vlakken geen loos woord. Inclusie en diversiteit staan centraal in interne campagnes en workshops. Met een grote en diverse groep medewerkers weerspiegelt Pfizer trouwens de maatschappij.”

“Ten slotte is er nog onze focus op veiligheid. Iedereen moet op de hoogte zijn van de risico’s en de voorzorgsmaatregelen binnen een project. Elke ingenieur krijgt de nodige opleidingen op vlak van safety. Bij de grote projecten hebben we zelfs een safety street nabij de constructiezone. Die moet je eerst doorlopen om toegang te krijgen tot de bijhorende constructiezone. Je wordt ondergedompeld in alles wat te maken heeft met veiligheid. Na afloop volgt een evaluatie zodat je weet hoe ver je staat.”