We zoeken oprecht naar het beste voor elkaar

Het nieuwe gebouw van AFAS Software België belichaamt de bedrijfscultuur. Die is gericht op een sterk samenhorigheidsgevoel. Zo spreken ze bij AFAS niet van een kantoor, maar van een clubhuis. Hybride werken is helemaal ingeburgerd, maar het clubhuis biedt goede redenen om de thuiswerkplek te verlaten.

Matthias Van Milders
Mensgericht hybride werken • 27 juni 2022

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

Machiel den Dekker (algemeen directeur): “We gaven een 'go' voor de bouw van ons nieuwe kantoor in de eerste maanden van corona. We beseften toen al dat samenzijn nog belangrijker zou worden. Hybride werken kan perfect, maar je hebt die momenten samen nodig. Je kan geen team bouwen via Teams.”

“AFAS is een bedrijf met een hele sterke interne cultuur. We hebben veel jonge mensen die bij ons hun carrière beginnen. Ze worden intern opgeleid en kunnen doorgroeien in de organisatie. Als je die cultuur wilt opbouwen moet je regelmatig bij elkaar zijn. Ook tijdens corona deden we dat, binnen de mogelijkheden die er waren.”

“Ons doel is dat ons kantoor de allerbeste werkplek is. De basisvoorzieningen moeten sowieso top zijn: de meest ergonomische stoel, dubbele schermen, een fijne werkplek waar je rustig kan werken én ruimte hebt voor ontmoeting. We zorgen er ook voor dat je hier niet op een leeg kantoor komt, er is een minimale bezetting. Maar het leeft hier ook doordat we voor lekker eten zorgen. Nu komt er elke dag een cateraar langs, na de zomer willen we starten met een eigen chef die een volwaardige keuken aanbiedt. Uniek is dat niet, maar wel voor een kmo van 45 mensen.”

“Bedoeling is dat mensen denken: ‘Waarom zou ik niet naar kantoor gaan? Ik heb daar de beste werkplek en lekker eten, ik hoef er de afwas niet te doen, ontmoet er collega’s en heb er ruimte voor ontspanning.' We bieden zelfs de mogelijkheid om tijdens de uren even padel te spelen in het padelcentrum vlakbij. Zo spelen we in op de fomo, zeg maar.”

(Lees verder onder de video)

Op vrijdag naar de bar

Marie-Lynn Hens (clubhuisbeheerder): “Dat we ons kantoor ‘clubhuis’ noemen, is een idee dat we bij onze Nederlandse collega’s haalden. Tijdens corona merkten we hoezeer we elkaar misten. In ons clubhuis vinden we elkaar. We versterken het clubhuisgevoel door aan de muren foto’s te hangen van uitjes met de collega’s en niet van pakweg een wereldstad.”

“Elke vrijdag stoppen we om half vijf en gaan we allemaal naar boven naar onze bar. We drinken daar samen gezellig nog iets, er zijn hapjes, er is muziek. De bar ligt aan ons dakterras, bij mooi weer zitten we daar. En één keer per maand hebben we onze kantoordag. Dan komt iedereen naar het kantoor voor overleg of een presentatie, maar ook voor een stuk taart. Tot 's avonds zitten we met z’n allen gezellig samen.”

Clubhuis maakt cultuur zichtbaar

Machiel den Dekker: “Helpt ons nieuwe pand om nieuwe medewerkers aan te trekken? Misschien wel een beetje, maar ze kiezen toch vooral voor de cultuur. Het clubhuis helpt ons die cultuur zichtbaar te maken. Maar het állerbelangrijkste is dat je vanuit je hart het beste zoekt voor elkaar. Dat je liefde hebt voor medewerkers, klanten en het product. Wij willen als bedrijf oprecht uitzoeken wat we kunnen doen om het voor medewerkers nog leuker en nog beter te maken.”