Aquafin: We willen een duurzame toekomst op alle vlakken

Bij Aquafin gebruikt de helft van de medewerkers de fiets om naar het werk te rijden. Het is een van de successen die voortvloeien uit het stimulerende mobiliteitsbeleid van het milieubedrijf.

Deel dit interview
LinkedIn Facebook Twitter

Aquafin wil maatschappelijk verantwoord ondernemen en dat uit zich ook op vlak van mobiliteit en hybride werken. “Een van de pijlers in ons MVO-beleid noemen we groen doen”, zegt directeur HR & Organisatieontwikkeling Sabine Schellens. “Dat is uiteraard gebaseerd op onze visie: we willen een duurzame toekomst voor alles wat met water te maken heeft. Maar daar stopt het niet. Op het vlak van mobiliteit maken we werk van de vermindering van onze CO2-uitstoot. Vandaag is 25 procent van ons wagenpark groen. Als mensen een functievoertuig kiezen, bepalen de ecoscores mee hun budget en de mogelijkheden.”

Almaar meer medewerkers van Aquafin kiezen bovendien voor woon-werkverkeer op twee wielen. “Ongeveer 1 medewerker op 3 is ingestapt op het fietsleaseplan dat we vorig jaar hebben gelanceerd. De helft van ons personeel gebruikt af en toe tot dagelijks de fiets om naar het werk te komen. Op een bedrijf van 1.100 werknemers is dat niet weinig. We hebben ook elektrische poolfietsen en poolwagens op CNG en elektriciteit in ons aanbod en stimuleren carpooling”, legt Sabine uit.

Nieuwe gebiedsindeling

Aquafin zorgt er bovendien voor dat de medewerkers minder onderweg zijn. “Sinds enkele jaren kunnen onze medewerkers van het hoofdkantoor terecht in satellietkantoren en op flexplekken. Zo kunnen ze dichter bij huis werken. Op 1 januari gaan we van start met een nieuwe gebiedsindeling voor de samenstelling van teams in de waterzuiveringsstations. Minder tijd in de wagen doorbrengen was een van de belangrijke basisparameters. Op basis van die oefening zullen deze collega’s in totaal dagelijks ruim 500 kilometer minder woon-werkverkeer afleggen.”

“In deze tijden doen we volop aan thuiswerk. Dat wordt ook een belangrijke evenwichtsoefening voor de periode na corona. Daarbij willen we onze teams de vrijheid geven om zich te organiseren binnen de afspraken van een cao die het kader vastlegt. De combinatie tussen de richting die je als organisatie wil inslaan én tegelijk keuzemogelijkheden laten, die passen bij de wensen van alle individuen is belangrijk om samen een groen beleid te kunnen realiseren”, besluit Sabine.

JOIN THE MOVEMENT!

Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.

WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVER