Novartis: Onze medewerkers zitten zelf aan het stuur

Novartis kiest resoluut voor de omslag naar mensgericht hybride werken. Het Charter Baanbrekende Werkgever strookt dan ook volledig met de cultuur van het bedrijf. Corona zorgt alleen maar voor een versnelling van de transformatie.

Deel dit interview
LinkedIn Facebook Twitter
Lisanne Lapidaire (People & Organization Business Partner):

“Bij Novartis maken we een echte shift door. Choice with Responsibility, dat is ons devies in het denken over onze manier van werken. We willen een agile organisatie zijn die kan terugvallen op veerkrachtige mensen. Medewerkers zitten zelf aan het stuur en kiezen waar, wanneer en hoe ze werken. Leidinggevenden zijn op de hoogte, maar hun goedkeuring is niet vereist. Belangrijk is wel dat je binnen je team goede afspraken maakt. Maar elke medewerker zit zelf achter het stuur.”

Transformatie gaat heel snel

“Dit is een culturele reis die door corona een enorme versnelling kent. In normale omstandigheden zou die transformatie jaren duren. Nu gaat het heel snel. De wereld verandert zienderogen, je kan als bedrijf niet meer de tijd nemen om alles in detail uit te pluizen. Daarom zetten we experimenten op om zaken uit te proberen. En daarom zijn we ook zo blij met het Charter Baanbrekende Werkgever. Het strookt helemaal met hoe wij kijken naar mobiliteit en manier van werken. En het geeft ons de kans om goede ervaringen met andere bedrijven uit te wisselen.”

Aandacht voor samenhorigheid

“Medewerkers bij Novartis appreciëren deze omslag heel sterk. Ze voelen zich empowered. We moeten wel voldoende aandacht hebben voor een gevoel van nabijheid, samenhorigheid en welzijn. Dat doen we door heel goed te communiceren. Onze people managers spelen daarin een cruciale rol. Zij zijn de lijm die een team samenhoudt en krijgen daarvoor de nodige ondersteuning. We hebben verder ook een sterk uitgebouwd netwerk van burn-out en resilience coaches, maar ook van mental first help aiders. Zij staan in voor de EHBO op vlak van mentale gezondheid.”

CO2-neutraal in 2025

“Inzake mobiliteit hebben we al een sterke basis, maar we willen in de toekomst nog innovatiever zijn. Novartis wil CO2-neutraal zijn in 2025, met een groener wagenpark en een frisse visie op mobiliteit. De wagen is daarin niet altijd het antwoord op de mobiliteitsnoden. Als gezondheidsbedrijf kiest Novartis resoluut voor innovatie!”

JOIN THE MOVEMENT!

Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.

WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVER