BASF Antwerpen: Positieve ervaringen stralen af op collega’s

Koning fiets regeert het mobiliteitsbeleid van BASF. In een jaar tijd investeerde het bedrijf uit de Antwerpse haven een miljoen euro in fietsinfrastructuur. En het groene denken van BASF gaat nog veel verder. “Vanaf 2025 bestellen we geen enkele wagen meer die op fossiele brandstof rijdt”, zegt Kathleen Vanlaerhoven, senior buyer voor HR, Facility en Fleet.

Deel dit interview
LinkedIn Facebook Twitter

In coronatijd werken zo’n 500 BASF-medewerkers quasi dagelijks van thuis uit, maar gezien de vele technische profielen die het chemiebedrijf tewerkstelt op de site zelf, blijft woon-werkverkeer een belangrijke pijler in het mobiliteitsbeleid. Slim en groen zijn daarbij de kernwoorden. Onder meer de dertig grote fietsstallingen op het uitgestrekte terrein zijn stille getuigen van het succesvolle fietsleaseplan van BASF, dat enkele jaren geleden het levenslicht zag. Meer dan de helft van de 3.000 BASF-werknemers op de site doet ondertussen aan fietsleasing.

“We zijn op dat vlak een voorloper voor veel bedrijven”, weet Kathleen Vanlaerhoven. “Een andere stap die we zetten is de stelselmatige vergroening van ons wagenpark. De transitie is vandaag al ingezet. Vandaag is een vierde van de wagens full electric, de helft hybride. Vanaf 2025 gaan we voor zero emission bij alle nieuwe wagens. Tegen 2030 moet het volledige wagenpark elektrisch rijden. We werken daarvoor ook aan de uitbreiding van onze laadinfrastructuur om aan die evolutie te kunnen beantwoorden.”

Fietsleasingplan

BASF ligt ten noorden van de haven. Sinds jaar en dag legt het havenbedrijf daarom ook eigen busvervoer in. Een van de trouwe inzittenden is onderhoudstechnieker Cedric De Pauw. “De bus is een troef om zonder eigen transport naar het werk te komen. Ik stap op in Boom en heb vervolgens nog even tijd voor een dutje. Als ik mijn ogen open, ben ik op het werk. Dat is handig. Je krijgt ook een vergoeding om de bus te nemen. In de toekomst overweeg ik bovendien om in het fietsleasingplan van BASF te stappen om een deel van mijn woon-werktraject af te leggen. Er is daar een mooi budget voor. Het is fijn om deel uit te maken van een bedrijf dat zo groen denkt”, besluit Cedric.

JOIN THE MOVEMENT!

Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.

WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVER