Infrabel: Wij zijn een drijvende kracht achter duurzame mobiliteit

Spoorwegbeheerder Infrabel speelt een sleutelrol in de omslag naar een duurzame mobiliteit. Medewerkers en leidinggevenden kiezen ook zelf massaal voor groener vervoer. Ook mensgericht hybride werken staat hoog op de agenda.

Deel dit interview
LinkedIn Facebook Twitter
Benoît Gilson (CEO):

“Sinds 2017 kunnen bepaalde medewerkers thuiswerken. Voor een bedrijf als het onze is dat een grote evolutie, zelfs een revolutie. Door de coronacrisis ontdekten nog veel meer collega’s de voordelen van telewerken. Dat kan thuis, maar ook in onze zeven satellietkantoren. Na de covid-periode gaan we zeker naar een uitbreiding van het aantal telewerkdagen.”

Bron van welzijn

“De reacties op het telewerk zijn zeer positief. Er zijn ook werkpunten zoals de grens tussen werk en privé. Maar we coachen onze leidinggevenden om hun medewerkers daarbij te begeleiden.” “We stellen ons vandaag erg flexibel op inzake HR-reglementering. Denk maar aan vakantiedagen, ouderschapsverlof of werktijden. In ons strikt gereglementeerd bedrijf is dat een hele uitdaging. Maar ik denk dat het de toekomst is. Eén formule voor alle medewerkers, dat werkt niet meer. Ik wil veel vrijheid geven, want dat is de eerste bron van welzijn. En als het gaat over fysiek en mentaal welzijn: dat is voor mij een topprioriteit. Daarmee groeit de motivatie en dus ook het resultaat.”

Werken of rusten op de trein

“Op vlak van slimmer en groener onderweg, geven we het goede voorbeeld. Bijna iedereen die dat kan, gebruikt de trein. Zelf doe ik dat ook resoluut. Ik kan er werken of rusten, terwijl ik achter het stuur niets kan doen. Op de trein werk ik zo geconcentreerd, dat ik laatst vergat uit te stappen in Brussel en tot Gent reisde. (lacht) Voor mijn verplaatsingen in Brussel kies ik dan weer liefst de elektrische step.” “We stimuleren ook het gebruik van de fiets. En op verschillende sites hebben we een collectief Cambio-abonnement, Blue-bike-vouchers of bedrijfsfietsen en -steps.”

Hefboomeffect

“Infrabel is een drijvende kracht achter de duurzame mobiliteit in België. We willen onze CO2-uitstoot en ecologische voetafdruk verkleinen. We hebben met onze 2.000 dienstvoertuigen een hefboomeffect op het gebruik van elektrische wagens.”

JOIN THE MOVEMENT!

Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.

WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVER